Пеевски и Копринков са заедно по Пътя на Копринката на Радев.

...
Пеевски и Копринков са заедно по Пътя на Копринката на Радев.
Коментари Харесай

Пеевски по пътя на Копринката: изгубени в сигналите

" Пеевски и Копринков са дружно по " Пътя на Копринката "  на Радев ". Това гласи заглавието на в уеб страницата на гражданското съдружие БОЕЦ, отдаден на сигнал, който от БОЕЦ споделят, че са подавали в прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС и още преди две години са формирани инспекции. Публикацията е с дата 28 януари тази година - когато ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски към този момент бе атакувал на два пъти президента Румен Радев с изказвания за " кеш ", " мрачевина " и " бау-бау "  на " Дондуков " 2, с цел да се стигне до еманацията през вчерашния ден - да изиска от институциите да разгласят какви сигнали има при тях против секретаря на Радев Николай Копринков и незаемащият никаква служба в президентството Сотир Ушев, някогашен упраеител на Национален осигурителен институт, именуван от Пеевски " Касиера ".

" КопринковГейт - грабеж и корупция за милиони " - е основата на текста на БОЕЦ отпреди ден. е през ноември 2022 година В двата материала най-общо се споделя за вкусен парцел на НКЖИ в столичния квартал " Изгрев ", за чиято продажба на занижени цени е изиграл роля и Копринков, като е упражнявал кадрово въздействие посредством промяната на регионалния шеф на София в мандатите на служебните държавни управления. В хода на процедурата НКЖИ възлага на компания " Хемус консулт " да направи пазарна оценка на парцела, която компания от гражданското съдружие обвързват след това с небезизвестния адвокат Момчил Мондешки, КТБ, самия Пеевски...

Това е единствено един дребен щрих от много обърканата история, кръстена от Пеевски " Кешгейт ", на която кандидатът за съпредседател на Движение за права и свободи зададе звук още предходната седмица, с цел да провокира през вчерашния ден реакцията (от третия опит) и на Румен Радев, а през днешния ден и на вицепрезидента Илияна Йотова. Накратко: Пеевски упрекна " Дондуков " 2 в някакви обири и далавери, само че се базира на медийни изявления и изиска от ДАНС, Министерство на вътрешните работи, прокуратура да оповестят какви данни през годините имат за сигнали против Копринков и Ушев.
Проверка на инспекцията
Объркана в сагата е и самата прокуратура. Градският прокурор Илияна Кирилова даде спонтанен брифинг пред публицисти, като единствено по спомен загатна някакви сигнали на БОЕЦ за парцел в кв. " Изток " (всъщност, съгласно гореописания сигнал е в " Изгрев " ), след това приказва за някогашен длъжностен министър председател - назова Гълъб Донев, който подал някакви сигнали до европрокуратурата за организацията по заетостта, в които се споменавали имената на Копринков и Ушев, което провокира неразбиране - за какво министър председателят на Радев ще сезира европрокуратурата за хора на Радев. Но в резюме: обвинителката даде обещание да се направи обзор на сигналите и делата, в това число тези от закритата и трансферирана в СГП профилирана прокуратура и да осведоми обществеността още тази седмица. 
Министерство на вътрешните работи - в подготвеност
За разлика от обвиняването, в Министерство на вътрешните работи (чийто министър Калин Стоянов, стана ясно, не е на мандатоносителя ПП-ДБ), оповестиха през днешния ден, че сигнали при тях са постъпвали. И дадоха обещание обявяване още в границите на деня. Но се застраховаха: че май към този момент не били при тях.

" Предварителните сведения удостоверяват, че са постъпвали такива сигнали. Очаквам да ми се показа финален отчет, да стане ясно какъв е техният брой, в кои структури са подавани, какъв е техният темперамент и едвам тогава можем да дадем цялостната информация за какви случаи, защо се касае, къде са постъпвали, коя работа ги е отработвала и тяхното придвижване. При всички положения сигналите са отработвани, осъществявани са инспекции и допускам, че са докладвани в прокуратурата, това е мое съмнение, само че такава е логиката ", съобщи основният секретар Живко Коцев.

Тоест - би следвало в случай че Министерство на вътрешните работи е разкрило нередности, то инспекциите да са в обвиняването (което, както стана ясно, не знае какво има при него и има ли нещо изобщо).
Българска социалистическа партия - също
Към подателите на сигнали (т.е. към този момент е известно единствено БОЕЦ) се причислиха и от Българска социалистическа партия. Но от казаното досега излиза наяве, че там се приказва кардинално - против дейности на служебните кабинети на Радев. Не се разбра дали са забъркани съответно Копринков и Ушев, само че пък и социалистите загатват парцела в " Изгрев ", което навежда на мисълта, че може и те като БОЕЦ да са сезирали органите за договорката.

" По тези въпроси, по които господин Пеевски хвърля бомба, след която господин Борисов се скри, не идва три дни в Народното събрание, ние от Българска социалистическа партия всички тези сигнали, сме ги пратили на прокуратурата. И по сигнала по продажба на парцел в кв. " Изгрев " в София, продаден за 300 000 лева при пазарна цена 2 милиона, за контракта с " Боташ ", сигнал за абсурда с горивата в Министерството на правораздаването и на енергетиката... ", изброи преди ден Георги Свиленски дейностите на " Позитано " 20.

А през днешния ден лидерката Корнелия Нинова даде специфична конференция.

" Сигнализирали сме за подозрения за корупция в четири министерства на служебните кабинети на президента Радев – Министерството на правораздаването, Министерството на електронното ръководство, Министерството на труда и обществената политика и Министерството на стопанската система и промишлеността. Сигнализирали сме, задавали сме и питания и за двама регионални шефове - на София и на Хасково ", добави тя.

Нинова посочи, че най-общо в сигналите става въпрос за " злоупотреби с публични поръчки с обществени средства, далавери с парцели ".
Ясно е, че нищо не е ясно
Така на този стадий е ясно, че нищо не е ясно. " Пътят на Копринката " е фразеология, измислено и употребявано от водача на ГЕРБ Бойко Борисов още през 2021 година, когато Борисов и Радев бяха в обтегнати връзки, а вторият упражняваше властта със служебни държавни управления. Също като Пеевски Борисов сподели " а ", само че не сподели " б ", като намекваше за контрабанда посредством митниците (чийто принципал като длъжностен министър бе Асен Василев, в този момент обичан министър на Борисов).

" Има чудовищна контрабанда сега. Всички камиони отиват при един митничар в София от Сливница. Всичко е по " пътя на Копринката " и всичко отива към село Труд.  Всичко отива в торбички към него " - е изказване на водача на ГЕРБ от октомври 2021-а, повтаряно неведнъж след това.

Прокуратурата и тогава, и в този момент не се самосезира и не пожела да попита двамата политици Борисов и Пеевски с каква информация разполагат, с цел да настояват за закононарушения. Макар те да са длъжни по закон сами да рапортуват, в случай че в реалност разполагат с такава.

А " село Труд " не е упоменато инцидентно. Копринков е някогашен негов кмет като някогашен Българска социалистическа партия кадър. Той е и някогашен общински консултант в пловдивската община Марица, след това става консултант на президента Радев, в този момент секретар по вътрешната политика. Известно е, че двамата се познават поради службата на Радев в авиобаза " Граф Игнатиево " до Труд, а на " Дондуков " 2 той движи оперативните каузи на Радев.

Що се отнася до Ушев, той от години не заема висши административни длъжности. Освен в Национален осигурителен институт, е и някогашен шеф на ИА " Военни клубове и военно-почивно дело " към Министерство на защитата и е също някогашен ляв кадър.

И въпреки всичко, за двамата е обществено известно доста малко. Единствено различен някогашен министър председател на Радев - Стефан Янев, приказва за Копринков, само че много мъгляво.

" За седемте месеца, в които бях министър председател, съм се видял с Николай Копринков един или два пъти. Въпросът е, че той евентуално се е опитвал зад тила ми да прави някакви неща, които аз съм парирал, когато съм знаел за тях. В момента не мога да се сетя за съответен образец, тъй като са били дребни неща ", сподели Янев преди дни в тв присъединяване.

Така се връщаме първоначално. В политическите среди от дълго време се приказва за Копринков като за индивида, който движи делата на Радев. И очевидно - с цел да го създаде президентът в собствен консултант и секретар. Колко светли или какъв брой " тъмни " са тези каузи - обществеността не знае. Засега е прочут единствено един официален сигнал до държавното обвиняване - и той е на сдруджението БОЕЦ, което единствено го разгласява и любопитно за Пеевски, намесва самия Пеевски в изказванията си за " чадъри " и въздействие. Прокуратурата не е питала Борисов и Пеевски по изказванията им. Двамата сами не са сезирали прокуратурата.

С други думи " Кешгейт " (по Пеевски) е загубен в сигналите. Доколкото ги има въобще.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР